Shakespeares vernieuwingen op het toneel

Theater is er traditioneel in velerlei genre’s. In Shakespeares toneelwerk wordt onderscheid gemaakt tussen de comedies, de tragedies en de histories: op ieder gebied blijft hij zijn levenslang vernieuwen en experimenteren. In de komedies, die vaak gaan om morele kwesties in relatie tot vriendschap, seks en liefde, beschikken filosofisch denkende clowns over diepe psychologische inzichten, en spelen mannen en vrouwen met vermommingen een subtiel spel met sociale rollen. Komedies socialiseren: humor blijkt bij Shakespeare is vooral gedeeld plezier in het samen lachen van publiek en spelers. De tragedies gaan minder over noodlot en standvastige helden, maar over keuzes van de held en over radicale omslagen in levensperspectieven. De koningsdrama’s introduceren politiek theater als een verbeelding van de macht, met “Engeland” als eigenlijke hoofdpersoon. De theatermaker creëerde met theatrale middelen nationale verbondenheid in rumoerige tijden: hij verdraaide, schrapte, herschreef en fantaseerde rond bepaalde kronieken, verheerlijkte de ene vorst, demoniseerde de andere, alles omwille van de dramatische werking.

In deze dagworkshop zullen we deze vernieuwingen door Shakespeare verder uitwerken en demonstreren aan de hand van fragmenten en sleutelscènes uit enkele koningsdrama’s (Richard II, Henry V), uit de comedie Midsummernightsdream en de grootse tragedies Hamlet, Macbeth en King Lear.

WAAROM DIT WORKSHOP-PROGRAMMA: Filosofie als heroriëntatie op je leefwereld. Het formuleren van filosofische vragen kan helpen om je huidige situatie in kaart te brengen. Met het vragenderwijs introduceren en verhelderen van een aantal ideeën en denkfiguren van westerse filosofen verschijnen bekende zaken in een andere context. Dit stelt ons in staat om vraagtekens te plaatsen bij gangbare wijzen van denken, handelen en voelen. 

VOOR WIE: 
Dit programma is bestemd voor particulieren, maar de onderwerpen lenen zich ook presentatie voor professionals. 

VOORKENNIS:
Er is geen specifieke voorkennis vereist: we maken gebruik van filmfragmenten of van korte teksten 

VOORWAARDE en DEELNAME: 
Deze workshops bieden mogelijkheden voor zowel individuele deelname als voor groeps-inschrijving. Bij individuele inschrijving is het bereiken van een minimum aantal van 8 deelnemers voorwaarde voor het doorgaan van de cursus. 

WAAR: 
Workshops en dagtrainingen op locatie Wenduyne in Den Haag


Bij groepsinschrijving op locatie naar keuze. Meer info over inschrijving 

 INSCHRIJVING  

GELEGENHEIDS WORKSHOPS OP MAAT, OP EIGEN LOCATIE

  • Workshops lenen zich ook voor presentatie “op maat”, op basis van een oriëntatie gesprek
  • Uitwerking op basis van eventuele voorkennis? We maken afspraken over andere thema’s
  • Voorbereiding met (eventuele) lees- of kijk-opdrachten die deelname tot een succes maken

INCOMPANY-WORKSHOPS VOOR UW AFDELING OF ORGANISATIE
Voor een offerte op maat kunt contact met ons opnemen

 CONTACT 

BEGELEIDING 
Tom Dommisse