Biografie van een anonieme “poet in love”?

Veel raadselen omringen persoon en levenloop van William Shakespeare. In zijn biografie is zelfs sprake van “lost years” (1585-1592), een periode waarover eigenlijk helemaal niets weten! Aan fantastische verklaringen geen gebrek: Shakespeare zou soldaat van Graaf Leicester in Nederland zijn geweest; hij zou lange tijd in Italië hebben verbleven (getuige de Italiaanse setting van vele drama’s); hij zou als katholiek ondergedoken zijn voor spionnen van Koningin Elizabeth; hij zou schoolmeester zijn geweest in Lancashire… Wat weten wij eigenlijk van hem? Geleerden laten zich verleiden om allerlei verborgen boodschappen en codes in Sh. werk te lezen. Ooit beweerde men zelfs, dat de werkelijke schrijver iemand was uit hoge politieke of adellijke kringen: Francis Bacon? De Earl of Oxford? Iemand anders, die die als poppenspeler gebruik maakte van de acteur “Shakespeare” om zijn pennenvruchten op het toneel te krijgen? 

 Deze workshop is een speurtocht naar dit raadselachtige leven, aan de hand van twee speelfilms, Shakespeare in Love (1995) en de film Anonymous (2011, over de “authorship-question”), en vooral met verwijzing naar veel recent en verrassend onderzoek. Inzicht in de Shakespeares leefwereld werpt nieuwe perspectieven op zijn werk. Vaak zijn onderwerpen uit stukken sterk beïnvloed door sociale, politieke of economische gebeurtenissen, terwijl ook omgekeerd het theater zelf een belangrijke historische rol vervulde in dit Elizabethaanse tijdperk. 

WAAROM DIT WORKSHOP-PROGRAMMA: Filosofie als heroriëntatie op je leefwereld. Het formuleren van filosofische vragen kan helpen om je huidige situatie in kaart te brengen. Met het vragenderwijs introduceren en verhelderen van een aantal ideeën en denkfiguren van westerse filosofen verschijnen bekende zaken in een andere context. Dit stelt ons in staat om vraagtekens te plaatsen bij gangbare wijzen van denken, handelen en voelen. 

VOOR WIE: 
Dit programma is bestemd voor particulieren, maar de onderwerpen lenen zich ook presentatie voor professionals. 

VOORKENNIS:
Er is geen specifieke voorkennis vereist: we maken gebruik van filmfragmenten of van korte teksten 

VOORWAARDE en DEELNAME: 
Deze workshops bieden mogelijkheden voor zowel individuele deelname als voor groeps-inschrijving. Bij individuele inschrijving is het bereiken van een minimum aantal van 8 deelnemers voorwaarde voor het doorgaan van de cursus. 

WAAR: 
Workshops en dag-trainingen op locatie Wenduyne in Den Haag


Bij groepsinschrijving op locatie naar keuze. Meer info over inschrijving 

 INSCHRIJVING  

GELEGENHEIDS WORKSHOPS OP MAAT, OP EIGEN LOCATIE

  • Workshops lenen zich ook voor presentatie “op maat”, op basis van een oriëntatie gesprek
  • Uitwerking op basis van eventuele voorkennis? We maken afspraken over andere thema’s
  • Voorbereiding met (eventuele) lees- of kijk-opdrachten die deelname tot een succes maken

INCOMPANY-WORKSHOPS VOOR UW AFDELING OF ORGANISATIE
Voor een offerte op maat kunt contact met ons opnemen

 CONTACT 

BEGELEIDING 
Tom Dommisse