Levenslessen van Shakespeare

Slechts weinigen hadden zo’n oog voor de grenzen van de menselijke geest, de morele afgronden in het menselijk hart en de beslissende fataliteit in politieke gebeurtenissen. De dilemma’s die in Shakespeares klassieke tragedies, komedies en vertellingen centraal staan betreffen altijd de grote universele thema’s als identiteit, de strijd der seksen, trouw, familierelaties, vriendschap, onbeantwoorde liefde, jaloezie, verlies, woede, vergeving, acceptatie en dood.

In deze masterclass neemt de docent u mee naar de wereld van Shakespeare om gezamenlijk te kijken hoe in diens toneelstukken belangrijke kwesties in het menselijk leven beschrijft en verwerkt. Zij kunnen ons in de 21e eeuw nog steeds helpen om eigen emoties, benaderingen en zienswijzen te verkennen. We lezen tekstfragmenten uit Richard II, Hamlet, As You Like it, King Lear, The Tempest, Othello; we zullen ons door de helden laten inspireren tot reflecties over de vraag hoe wij zelf omgaan met jaloezie, verterende ambities, haat. Shakespeare lezen is begrijpen wat het betekent om mens te zijn: wat het betekent om te lijden aan onbeantwoorde liefde of aan het verval van lichamelijke of geestelijke krachten. Shakespeare’s levenslessen kunnen je helpen omgaan met ingrijpende emoties die horen bij die menselijke kwesties zoals het accepteren van onafwendbare verlies aan macht en invloed, en dit in ons wezen te integreren zonder zichzelf te verliezen. 

WAAROM DIT WORKSHOP-PROGRAMMA: Filosofie als heroriëntatie op je leefwereld. Het formuleren van filosofische vragen kan helpen om je huidige situatie in kaart te brengen. Met het vragenderwijs introduceren en verhelderen van een aantal ideeën en denkfiguren van westerse filosofen verschijnen bekende zaken in een andere context. Dit stelt ons in staat om vraagtekens te plaatsen bij gangbare wijzen van denken, handelen en voelen. 

VOOR WIE: 
Dit programma is bestemd voor particulieren, maar de onderwerpen lenen zich ook presentatie voor professionals. 

VOORKENNIS:
Er is geen specifieke voorkennis vereist: we maken gebruik van filmfragmenten of van korte teksten 

VOORWAARDE en DEELNAME: 
Deze workshops bieden mogelijkheden voor zowel individuele deelname als voor groeps-inschrijving. Bij individuele inschrijving is het bereiken van een minimum aantal van 8 deelnemers voorwaarde voor het doorgaan van de cursus. 

WAAR: 
Workshops en dagtrainingen op locatie Wenduyne in Den Haag


Bij groepsinschrijving op locatie naar keuze. Meer info over inschrijving 

 INSCHRIJVING  

GELEGENHEIDS WORKSHOPS OP MAAT, OP EIGEN LOCATIE

  • Workshops lenen zich ook voor presentatie “op maat”, op basis van een oriëntatie gesprek
  • Uitwerking op basis van eventuele voorkennis? We maken afspraken over andere thema’s
  • Voorbereiding met (eventuele) lees- of kijk-opdrachten die deelname tot een succes maken

INCOMPANY-WORKSHOPS VOOR UW AFDELING OF ORGANISATIE
Voor een offerte op maat kunt contact met ons opnemen

 CONTACT 

BEGELEIDING 
Tom Dommisse