Ethiek en Politiek in Shakespeares werk

Met ongeëvenaarde creativiteit roept Shakespeare in zijn drama’s niet zozeer poëtische beelden van de wereld op, maar schept hij zelf een wereld en een werkelijkheid. Hij lijkt voor ons “het menselijke” uit te vinden. Maar dit oeuvre is geen filosofie, het bevat geen ethisch leerstelsel, geen politieke idealen, geen antropologische theorie over de mens, de kosmos, over God of de goden. Shakespeare was geen moralist of propagandist: hij schreef zijn stukken niet als een voertuig voor zijn eigen ideeën.

Een workshop over de “ethiek” of “het politieke denken” van Shakespeare is dus misleidend. Toch zit het werk boordevol met ethisch en politiek-filosofisch materiaal: helden reflecteren over goed en kwaad en de tragiek in de menselijke conditie; we vinden er analyses van macht, van leiderschap en vormen van bestuur; jonge minnaars dromen er over geluk of deugd als het hoogste doel van het leven, er wordt een spel gespeeld met politieke denkbeelden over noodlot en voorzienigheid; rebellie en machtsmisbruik vormen hier de motor van de geschiedenis. Vanuit deze theatrale wereld kan men spreken over ethiek en politiek: vanuit een gevoeligheid voor een dialektische strijd waarin idee tegenover idee wordt gezet, waarbij zodat uit de wrijving geen oplossingen of leerstellingen ontstaan, maar wel een dieper begrip van de problemen. 

WAAROM DIT WORKSHOP-PROGRAMMA: Filosofie als heroriëntatie op je leefwereld. Het formuleren van filosofische vragen kan helpen om je huidige situatie in kaart te brengen. Met het vragenderwijs introduceren en verhelderen van een aantal ideeën en denkfiguren van westerse filosofen verschijnen bekende zaken in een andere context. Dit stelt ons in staat om vraagtekens te plaatsen bij gangbare wijzen van denken, handelen en voelen. 

VOOR WIE: 
Dit programma is bestemd voor particulieren, maar de onderwerpen lenen zich ook presentatie voor professionals. 

VOORKENNIS:
Er is geen specifieke voorkennis vereist: we maken gebruik van filmfragmenten of van korte teksten 

VOORWAARDE en DEELNAME: 
Deze workshops bieden mogelijkheden voor zowel individuele deelname als voor groeps-inschrijving. Bij individuele inschrijving is het bereiken van een minimum aantal van 8 deelnemers voorwaarde voor het doorgaan van de cursus. 

WAAR: 
Workshops en dag-trainingen op locatie Wenduyne in Den Haag

Bij groepsinschrijving op locatie naar keuze. Meer info over inschrijving 

 INSCHRIJVING  

GELEGENHEIDS WORKSHOPS OP MAAT, OP EIGEN LOCATIE

  • Workshops lenen zich ook voor presentatie “op maat”, op basis van een oriëntatie gesprek
  • Uitwerking op basis van eventuele voorkennis? We maken afspraken over andere thema’s
  • Voorbereiding met (eventuele) lees- of kijk-opdrachten die deelname tot een succes maken

INCOMPANY-WORKSHOPS VOOR UW AFDELING OF ORGANISATIE
Voor een offerte op maat kunt contact met ons opnemen

 CONTACT 

BEGELEIDING 
Tom Dommisse