Schoonheid, for your eyes only

Of ze nu verschijnt in overweldigende landschappen of in een beeldschoon lichaam, in majestueuze kathedralen, ontroerende sonaten of de sublieme nachtelijke hemel….., schoonheid trekt ons aan, brengt verwondering, wekt verlangen naar “hogere” zaken, maar kan ook bedreigend, verwarrend of immoreel zijn. Het lijkt meer als louter een subjectief gevoel – in the eye of the beholder – en filosofen brengen haar dan ook in verband met objectieve eigenschappen in “mooie dingen”. Een aanlokkelijk idee gaat terug op Plato: schoonheid is iets dat we nastreven omwille van zichzelf. Net als waarheid, goedheid en rechtvaardigheid zou schoonheid behoren tot de hoogste waarden: een fundament voor het goede leven.

In deze dagworkshop maken we een historische rondreis. We zien hoe filosofische bepalingen de schoonheid in verband brengen met kosmische of natuurlijke proportie. Schoonheid als harmonie of orde, als helderheid, als transcendente manifestatie in licht en kleur, als magische inventie van de natuur of als een vrij spel van onze intellectuele vermogens. Vragen rond de betekenis van het sublieme en het lachwekkende komen aan bod, evenals de duistere aspecten van de romantische schoonheid en de religieuze schoonheidsdrift van de l’art pour l’art-kunstenaars. Tenslotte bespreken we eigentijdser bepalingen van alledaagse schoonheid, in technische machines, in abstracte vormen of in de sex-appeal van de anorganische materie.

WAAROM DIT WORKSHOP-PROGRAMMA: Filosofie als heroriëntatie op je leefwereld. Het formuleren van filosofische vragen kan helpen om je huidige situatie in kaart te brengen. Met het vragenderwijs introduceren en verhelderen van een aantal ideeën en denkfiguren van westerse filosofen verschijnen bekende zaken in een andere context. Dit stelt ons in staat om vraagtekens te plaatsen bij gangbare wijzen van denken, handelen en voelen. 

VOOR WIE: 
Dit programma is bestemd voor particulieren, maar de onderwerpen lenen zich ook presentatie voor professionals. 

VOORKENNIS:
Er is geen specifieke voorkennis vereist: we maken gebruik van filmfragmenten of van korte teksten 

VOORWAARDE en DEELNAME: 
Deze workshops bieden mogelijkheden voor zowel individuele deelname als voor groeps-inschrijving. Bij individuele inschrijving is het bereiken van een minimum aantal van 8 deelnemers voorwaarde voor het doorgaan van de cursus. 

WAAR: 
Workshops en dag-trainingen op locatie Wenduyne in Den Haag


Bij groepsinschrijving op locatie naar keuze. Meer info over inschrijving 

 INSCHRIJVING  

GELEGENHEIDS WORKSHOPS OP MAAT, OP EIGEN LOCATIE

  • Workshops lenen zich ook voor presentatie “op maat”, op basis van een oriëntatie gesprek
  • Uitwerking op basis van eventuele voorkennis? we maken afspraken over andere thema’s
  • Voorbereiding met (eventuele) lees- of kijk-opdrachten die deelname tot een succes maken

INCOMPANY-WORKSHOPS VOOR UW AFDELING OF ORGANISATIE
Voor een offerte op maat kunt contact met ons opnemen

 CONTACT 

BEGELEIDING 
Tom Dommisse