Denkweekenden op locatie bestaan meestal uit drie of vier dagdelen, waardoor het mogelijk is om meer samenhang te demonstreren in bepaalde ideeën van een filosoof of in de praktische consequenties van een bepaalde denkwijze. 

Op filosofische denkweekenden (Brain Boost) belichten we vragen naar de betekenis van het nihilisme voor het denken van Nietzsche, of zoeken we toegang tot de Kritiek van de zuivere Rede van Immanuel Kant. 

In All the World’s A Stage denken we over de rol van theater bij in het cultiveren van politieke emoties, bijvoorbeeld in het hedendaagse populisme. 

On a parallel Path biedt in de nabije toekomst inspirerende cross-overs tussen filosofie en theater, kunst, muziek, literatuur of film: denkweekenden als interdisciplinair gesprek met medewerking van kunstenaars, schrijvers of musici. Zo dragen we bij aan het beoefenen van de “verruimde denkwijze” (Kant). Ter oriëntatie ontvangt u voorafgaand aan het weekend een programma met verwijzingen naar studiemateriaal.

Reflectie is een verruimde denkwijze: denkweekenden zijn oefeningen in “perspectivische lenigheid”


TWEE SOORTEN PARTICULIERE DENKWEEKENDEN

BRAIN BOOST

 Lees meer… 

ALL THE WORLD’S A STAGE

Lees meer… 

ON A PARALLEL PATH

 Lees meer… 


FILOSOFISCHE DENKWEEKENDEN
Verdiep uw denken over goed en kwaad, over kunst en demonie, over sociale hoop en technische utopieën, over globalisering en internationale rechtvaardigheid in confrontatie met filosofen als Kant, Nietzsche of Heidegger.


 Lees meer… 

WEEKENDEN FILOSOFIE THEATER
Heeft theater een rol te spelen bij het vormgeven aan politieke emoties? Is de actuele Europese politiek gebaat bij een nieuw tragisch besef? Welke spot-lights werpen klassieke theaterstukken op onz huidige wereld? Of: wat nu zijn de cruciale toneelvondsten waarmee Shakespeare zo’n groot theatermaker kon worden…


 Lees meer… 


FILOSOFIE KUNST CROSS-OVERS
We verkennen de grensgebieden tussen filosofie en kunst, aan de hand van denkers die hun filosofie ontvouwden vanuit esthetische ervaringen, en anderzijds filmers, kunstenaars, schrijvers of musici die sterk beïnvloed zijn door filosofen.


 Lees meer…