Een zoektocht: waarom doe je de dingen die je doet

“People don’t buy what you do; they buy why you do it. And what you do simply proves what you believe”

 • Iedere coach loopt een tijdje met je op, om met je te begrijpen waarom je eigenlijk de dingen doet, die je doet…! “Waarom doe je eigenlijk wat je doet?” Authentiek werken vanuit deze kernvraag is een soort grondslagenonderzoek. Het brengt je terug op aarde: bij je existentiële basis, de drives van waaruit je het leven vorm geeft.
 • “People don’t buy your project simply by becoming interested in WHAT you do, they don’t buy your imaginative projects and idea’s by the way HOW you are doing them, but they buy it by WHY you are doing this. Het klinkt als een verkoopwijsheid van een Amerikaanse management-goeroe, Maar in dit geval is het ook een uitnodiging voor een filosofische zoektocht naar authenticiteit. 
 • Natuurlijk is wat je doet en hoe je iets doet ook belangrijk, maar het werken in nabij contact met je eigen drijfveren geeft vaak de meeste voldoening. En werken vanuit je natuurlijke leidsman, je innerlijk kompas levert vaak de beste resultaten, ongeacht of je gaat voor een carrière als top-manager (executive), als zakelijke ondernemer of als persoon. 
 • Waarom doe je, wat je doet? In de individuele reflectie-coaching kan ik je helpen antwoorden te vinden op de aanverwante vragen die ook als professional in uw werk of persoonlijk leven een rol spelen. Dat kunnen vragen zijn rond functioneren, stappen in uw loopbaan, keuzen maken of meer plezier in uw werk te ontwikkelen. 

Wat kan ik je bieden? 

 • Ik bied reflectie-coachingstrajecten op maat – afhankelijk van de vraag bepalen we duur en intensiteit. In deze reflectiecoaching maak ik veel gebruik van filmbeelden, video-fragmenten uit Shakespeare. Ik zal je in de stijl van Socrates als een filosofische horzel irriteren met prikkelende vragen, confronterende denkbeelden, of reflecteren door het voorhouden van een spiegel. 
 • Reflectie-coaching als zoektocht aan de hand van dingen die je nu bezig houden. Welke drempels ervaar je daarbij om jezelf toe te laten en zo op je eigen kompas te koersen. We houden ons niet alleen bezig met de grote vragen van het leven‚ dat zou nogal saai of vermoeiend worden. Elk stapje is immers altijd ook een begin van een mooie reis. 
 • Op de achtergrond werk ik met een aanpak die een integratie beoogt van ons denken, voelen en handelen. Filosofische reflectie-coaching wil bijdragen aan denkprocessen in je professie, door weerstand te bieden aan de waan van permanente reorganisaties, innovatie-processen en systemische werkdruk; bijdragen aan je handelen door verhelderend inzicht te geven over de oriëntatie van jouw morele engagement met bepaalde waarden de wereld, en tenslotte bijdragen aan het gevoel door je opnieuw te aarden in contact met de authentieke existentiële drives 

Wat neem ik mee op deze zoektocht 

 • Waar kom ik vandaan? 55+ jaar oud, getrouwd en vader van drie kinderen, zelf de jongste uit een gezin met vijf kinderen. Een speels-nieuwsgierige, creatieve en onderzoekende geest die je kan inspireren en je laat delen in het besef dat je alleen vragenderwijs verder komt. 
 • Voeg daarbij nogal wat ervaring in de (internationale) academisch-filosofische wereld, in de wetenschap, in de publieke sector; werk als leidinggevende, onderzoeker en docent in het onderwijs; als lector in de kunst- en cultuureducatie; als project-initiator/programmamaker; als spreker, schrijver en publiek denker een filosofische autoriteit bij manifestaties op gebied van literatuur, theater, beeldende kunst, muziek …

De ziel? 

 • Beschrijven van eigenschappen, effecten op anderen: hij wekt inspiratie, heeft een gerichtheid op vragen, is reflectief, authentiek, geeft verdieping, is een tikje autoritair, beschikt over perspectivische lenigheid en een brede horizon……. 
 • Allemaal deugden, een lijstje waarbij we de rekening opmaken… het protest ertegen noemen we de ziel. 
 • Vanuit dat innerlijk kompas begeleid ik dagelijks jonge musici, professionals, acteurs, kunstenaars, en talrijke individuen op hun weg naar concrete nieuwe leefsituaties die passen bij wie ze zijn, wat ze doen, waar ze naartoe willen 

Hoe gaan we dat bereiken? 

 • In drie coachingsessies van twee uur kunnen we soms al een heel eind komen bij individuele vraagstukken: houdt rekening met een cyclus van 6 sessies (intake gerict op een heldere coachvraag, vervolgens 4 werksessies, bijvoorbeeld na 1, 2, 4, en 8 weken, waarbij we afsluiten met een evaluatie op de zoektocht). 
 • In keuze van de locatie bestaat alle vrijheid: ik volg je graag in de voorkeur voor de omgeving.
 • De wandelende traditie die filosofen al sinds Aristoteles in ere houden, kan er toe leiden dat we de natuur op zoeken. 
 • Bedrijven en instellingen die een serie gesprekken willen aanvragen voor één van hun medewerkers kunnen contact opnemen voor offerte.